esti aici: Articole >> Animale / Plante » Impactul cailor asupra civilizatiei

Impactul cailor asupra civilizatiei

History was written on the back of the horse - Istoria s-a scris pe spatele cailor, asa am putea traduce o inscriptie din parcul “The Horse Park” din Kentucky; orice persoana care cunoaste impactul cailor asupra dezvoltarii civilizatiei sustine acesta afirmatie - daca aruncam o privire asupra modului in care s-a dezvoltat civilizatia, observam cu usurinta o diferenta intre popoarele care cresteau cai si-i foloseau la munca sau ca mijloc de locomotie si popoarele care au descoperit avantajele cresterii si folosirii cailor mai traziu.

Un exemplu elocvent ar fi acela al populaiilor din emisfera vestica, care nu au beneficiat de avantajele cailor o perioada indelungata de timp - una din consecinte a fost aceea ca ca aceste populatii nu au putut calatori, nu au putut face comert pe teritorii indepartate si astfel s-a incetinit dezvoltarea lor ca tari si culturi.

Cele mai dezvoltate civilizatii erau cele ale Incasilor, Maiasilor si Aztecilor - ei au stiut sa ingrijeasca, dar sa si foloseasca aceste minunate animale fara de care, oricat de buni luptatori erau sau oricat de bogati din punct de vedere al culturii, nu ar fi putut sa-si impartaseasca tainele civilizatiei in toata America.

Si, ca sa inchei introducerea in acelasi mod in ca am inceput, as mai putea spune ca, intr-adevar, cainele este cel mai bun prieten al omului, dar caii au construit civilizatia.

Primele descoperiri ale descendentilor cailor din zilele noastre au avut loc acum 100 de ani si s-a stabilit ca au o vechime de aproximativ 50 de milioane de ani; cercetatorii i-au dat numele de Eohhipus. Fosilele descoperite ne prezinta un animal mic, de marimea unui caine, care crestea in America de Nord si se hranea cu frunze si fructe, si ca structura semana cu un caine - singura diferenta fiind aceea ca picioarele se terminau cu copite in loc de gheare. Asa arata primul animal din lantul ce a dus la dezvoltarea si aparitia cailor ca specie, asa cum ii stim noi astazi.

Acum mai putin de 10.000 de ani datorita schimbarilor de clima si a vanatului excesiv (trebuie mentionat ca in antichitate caii erau si folositi ca hrana) singurul loc in care se mai putea gasi aceasta specie era Asia, in special Mongolia, unde era folosit ca mijloc de locomotie. Istoricii afirma ca exploratorii spanioli au fost cei care au dus cu ei caii in “Lumea Noua” – America de astazi, in secolul al VI-lea, si i-au lasat liberi in preerii; astfel, au aparut asa numitii cai salbatici nord-americani. Iar mitul cowboy-lor din vestul salbatic a aparut si el, din dorinta omului de a-i stapani si imblanzi.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...